Recepty

Kváskový chléb ve tvaru údu

Ano, je to kontroverzní, pro někoho úchylné, pro někoho nepochopitelné, ale „girls just wanna have fun!“, dámy a pánové 🙂 Proto jsem toto dílko také stvořila a sloužilo pro pobavení mých kamarádek na rozlučku se svobodou. Bread artu se věňuji už nějaký ten čas a není mi cizí z chlebového těsta vytvořit prakticky jakýkoli tvar. A světe div se, neustále dostávám zprávy, zda bych tento chléb upekla na objednávku nebo jak si ho upéct doma. Tento článek tedy slouží jako návod pro upečení si údu doma. Přeji mnoho zábavy při pečení tohoto skvostu! 🙂

Video postup s tvořením tohoto chleba můžete shlédnout zde (možná bude potřeba se pro shlédnutí přidat do mé skupinky, kde jsem živě vysílala). Srdce z kvásu a kurzy pečení

Rozkvas: 75g hladké žitné mouky, 75g vody, lžička kvásku

Těsto: 330g vody, 600g mouky hladké nebo pšeničné chlebové, tyto mouky lze dát i půl na půl, lžíce chlebového koření nebo kmínu, ale lépe drceného pro hladký povrch chleba, ¨2 lžičky soli.

Postup: Rozkvas nechejte dobře vyzrát, cca přes noc, 8-12 hodin v závislosti na síle vašeho kvasu, teplotě a atmosférickém tlaku. Do rozkvasu přidejte zbytek ingrediencí a vymíchejte tuhší těsto, které nechejte v míse změknout, 2 hodiny by měly stačit. Z těsta oddělte 2x 300-320g na koule a zbytek těsta nechejte pro úd. Stočte dvě koule, které kynou zvlášť v miskách na polévku apod. Dále vytvořte úd jako bagetu a odložte ho dále kynout na bagetový plech. Jakmile budete mít vykynuto – musíte dávat pozor, aby bylo těsto tak akorát. Protože překynuté tvary by se vám propadly a nedokynuté by vám při pečení popraskaly, což také není vhodné. Video postup s tvořením tohoto chleba můžete shlédnout zde (možná bude potřeba se pro shlédnutí přidat do mé skupinky, kde jsem živě vysílala). Připravte si pečící papír o velikosti plechu a zároveň si plech nahřejte v troubě na 250oC na střední pozici. Dále si připravte žiletku, nůžky, semínka k posypání koulí a růžový posyp, který vytvoříte z rýžové mouky a drobečku gelového potravinářského barviva – vše zamíchejte prsty, stačí opravdu malé množství, a štětec s měkkým chlupem. Jakmile bude trouba nahřátá, můžete pokračovat v tvoření. Na pečící papír si položte úd, na jednu jeho stranu připlácněte zlehka obě koule, spoje potřete vodou, tak se při pečení neodlepí. Pokud je úd delší než plech, zahněte jej trochu do strany. Koule prostříhejte nůžkami a posypejte semínky, můžete je před tím navlhčit – toto imituje ochlupení. Poté se věnujte předkožce. U špičky prsty „vyštípněte“ okraje předkožky a vytvarujte ji. Zároveň to samé, jen méně, udělejte s žílou podél délky penisu, pár žilek můžete přidat podle představivosti. Ideálně se podívejte na video, těžko se to popisuje v textu 🙂 Penis by měl vypadat realisticky, takže ho nyní dokončete pomocí žiletky, kdy nařežete jedním řezem špičku penisu, můžete nůžkami dodělat dírku u řezu ve špičce žaludu. Nyní potřete vodou žalud a všechny žíly, na které nanesete štětcem trochu barevného růžového prachu. Takto připravený penis přeložte i s papírem na rozehřátý plech do trouby, můžete si pomoct větším dřevěným kuchyňským prkýnkem. Teplotu nechejte 250oC a nastavte 10-12 minut (každá trouba peče jinak). Poté ztlumte teplotu na 190oC a dopékejte 37-38 minut. Chléb poté nechejte vychladnout na mřížce a můžete ho ozdobit třeba mašlí a darovat budoucí nevěstě na rozlučce se svobodou 🙂

A berte život s nadhledem 🙂 Blani K.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *