Recepty

Matcha babka s pistáciemi

Toto sladké krásně vypadající pečivo si určitě vyzkoušejte, je vynikající a nahradí bábovku pro návštěvu, můžete ho i darovat, vypadá opravdu krásně. Není nijak výrazně složitá na přípravu a náplně můžete klidně střídat, co takhle jen čokoládová nebo skořicová? láká mě ještě vyzkoušet kombinaci kokosu s malinou. Matchu seženete ve formě zeleného jemného prášku ve zdravé výživě, je to vlastně zelený čaj a také tak chutná, babka ním voní a ideálně se hodí k pistáciím.

Ingredience na těsto: 350 g hladké mouky, 50g cukru moučka, 30g másla nebo tuku na pečení, 20g čerstvého droždí, 200g mléka, špetka soli

Ingredience na náplň: 80g másla, 40g cukru moučka, lžička prášku čaje matcha, 35g sekaných přírodních pistácií

Ingredience na cukrovou polevu: 60g vody, 50g třtinového cukru

Postup: Nejdříve začneme těstem. Do mísy si navažte droždí, mléko, cukr a přidejte špetku soli, promíchejte metličkou, ať se rozpustí droždí. Přidejte mouku a zamíchejte. Nyní si roztopte tuk v rendlíku na plotně a vlijte jej do mísy, dobře prohněťte rukama, dokud nebude těsto vláčné a nelepivé a nechejte kynout asi hodinu. Těsto musí být dvojnásobné. Nyní si připravte máslovou náplň. Máslo nechejte povolit na sluníčku nebo klidně na topení a zamíchejte do něj vidličkou další ingredience, pistácie si oloupejte a nasekejte na drobno, přidejte do náplně a pár si jich odložte na posypání povrchu babky. Cukrový rozvar připravíte tak, že do vody dáte uvedené množství cukru a za občasného míchání povaříte pár minut. Odložte a nechejte zchladnout. Jakmile vám těsto dobře vykynulo, dejte si ho na pracovní plochu a válečkem rozválejte na tenký obdélník, delší strana o něco delší než je klasická velká toustová forma. Nyní rovnoměrně pomazejte náplní a zaviňte. Válec těsta rozřízněte na dva díly podélně nožem a stočte do sebe. Uložte do formy s pečícím papírem. Zde těsto kyne tak další hodinu, hodinu a půl, opět se musí hodně zvětšit a naplnit formu. Když uznáte, že máte vykynuto, rozpalte troubu na 200oC, posypejte pár sekanými pistáciemi a dejte péct. Ihned po vložení babky do trouby stáhněte teplotu na 180oC a nastavte 40 minut pečení. Po uplynutí 20 minut stáhnu teplotu na 160oC a snížím pozici pečení na dolní poličku, aby se vše dobře propeklo a vrch nebyl moc hnědý. Po vytáhnutí z trouby pomašluji cukrovým roztokem horkou babku ještě ve formě, můžete ji i přímo polít. Za chvilku vytáhnu z formy a nechám vychladit.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *