Recepty

Z půlky celozrnný bochník

Zkuste posouvat hranice celozrnnosti se mnou. Poslední dobou se zamýšlím nad stravou. Moc toho nepojím, odbývám se, nemám čas, chce to prostě přidat a to nejen na obsahu, ale hlavně na kvalitě. Jistě víte jako já, že celozrrné pečivo je zdravější něž to z bílé mouky a domácí je lepší nežli to kupované a hlavně nezaměňujte to rádoby cereální semínkové pečivo z obchodu s celozrným domácím chlebem. V obchodě to naženou sušeným droždím, barvičku dodají chemicky atd. Prostě nic zdravého tam nenajdete. Byla jsem zvyklá péct hlavně kombinaci hladké žito a chlebová pšenice, ta je částečně celozrnná, ale taky i bílá bez výživových hodnot. Takže teď zkouším nahrazovat postupně a pomalu hladkou mouku různých druhů tou celozrnnou a dost hrubě mletou. Původně jsem si tu mouku koupila rozbalila, zděsila se, co to je, skoro šrot 🙂 ale postupně jsem si ji úplně zamilovala, protože vytváří ve střídce moc pěknou strukturu a hlavně chuť a co víc, je o dost zravější kvůli vyššímu obsahu vlákniny.

Rozkvas: 75g vody, 75g celozrnného žita a lžíce kvásku do 20g

Těsto: rozkvas na vrcholu + 260-270g vody podle savosti vaší koupené mouky, 300g pšeničná chlebová mouka (tedy napůl hladká), 100g hrubě mleté celozrnné špaldy, lžíce chlebového koření a 2 lžičky soli

Postup: Zamíchejte rozkvas, nechejte ho dobře vyzrát, třeba přes noc. Do rozkvasu na vrcholu přimíchejte ingredience na těsto, bude trošku lepivější. Nechejte odpočinout v míse hodinu až dvě, podle teploty a poté stočte do ošatky, kde bude zrát 3-4 hodiny. Rozpalte troubu na 250oC i pekáčkem s poklopem. Jakmile bude trouba dobře nahřátá, vyklopte bochník na pečící papír, nařízněte žiletkou a pomocí lopatky vložte do pekáčku, přidejte kostku ledu a zaklopte. Nastavte 20 minut. Poté odklopte víko a dopékejte dalších 20 minut na 190oC. Chléb musí zespod krásně dunět na poklep.

snad jde dobře vidět ta krásná struktura

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *