![](https://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2021/01/hloh.jpg)
Kvas z fermentované vody
Tohle je ideální způsob pro založení rychlého kvasu. 6 den už totiž můžete péct, což z kvásku jen z vody a mouky nejde. Navíc takto vyrobíte rychle i bezlepkový kvas.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2021/01/fv-kvas.jpg)
Návod na založení fermentované vody a kvasu z ní
První den budete potřebovat větší sklenici, asi půl litru vody, 2 hrsti ovoce ze zahrady, nemyté a nestříkané pesticidy, lžičku medu. Vše smíchejte a ponechejte svému osudu na teplém místě, ovšem ne na přímém slunci a nezapomeňte, že nesmí být sklenice zašroubovaná, jinak vám bouchne.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2021/01/hloh-762x1024.jpg)
Druhý den jen pozoruji mírné bublání.
Třetí den jsem přidala lžičku cukru pro aktivaci kvasinek.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2021/01/fv-hloh1.jpg)
Čtvrtý den opět jen pozoruji bublání.
Pátý den si odložte 50g fermentované vody a 50g mouky. Já jsem použila žitnou hladkou, můžete ovšem použít jakoukoli jinou. Po 8 hodinách už máte aktivní kvas. Dále se krmí jako ten klasický. Odebrat, nakrmit 1:1 stejnou moukou.
![](http://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2021/01/fv-hloh.jpg)
Zbytek fermentované vody nevylévejte, ale použijte do chleba do těsta po trošce. Podpoří kvašení. Tenhle kvas krásně ovocně voní a je trochu tmavší než ten obyčejný žitný. Video na toto téma najdete v záložce Akademie kváskování (členská sekce tohoto webu a jak se do ní přihlásit najdete v záložce nabídka kurzů).
![](https://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2021/01/venec2-75x75.jpg)
![](https://srdcezkvasku.cz/wp-content/uploads/2022/04/lievito-velikonoce-75x75.jpg)