Kváskový blog

Kvas z fermentované vody

Tohle je ideální způsob pro založení rychlého kvasu. 6 den už totiž můžete péct, což z kvásku jen z vody a mouky nejde. Navíc takto vyrobíte rychle i bezlepkový kvas.

Vlevo žitný kvas, vpravo žitný kvas z FV

Návod na založení fermentované vody a kvasu z ní

První den budete potřebovat větší sklenici, asi půl litru vody, 2 hrsti ovoce ze zahrady, nemyté a nestříkané pesticidy, lžičku medu. Vše smíchejte a ponechejte svému osudu na teplém místě, ovšem ne na přímém slunci a nezapomeňte, že nesmí být sklenice zašroubovaná, jinak vám bouchne.

Druhý den jen pozoruji mírné bublání.

Třetí den jsem přidala lžičku cukru pro aktivaci kvasinek.

tvoří se první bublinky

Čtvrtý den opět jen pozoruji bublání.

Pátý den si odložte 50g fermentované vody a 50g mouky. Já jsem použila žitnou hladkou, můžete ovšem použít jakoukoli jinou. Po 8 hodinách už máte aktivní kvas. Dále se krmí jako ten klasický. Odebrat, nakrmit 1:1 stejnou moukou.

zde FV již krásně probublává

Zbytek fermentované vody nevylévejte, ale použijte do chleba do těsta po trošce. Podpoří kvašení. Tenhle kvas krásně ovocně voní a je trochu tmavší než ten obyčejný žitný.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.