Kváskový blog

Kvásková svatební výslužka

Dlouho jsem přemýšlela, co všechno zařadím do své svatební výslužky, když budu zvát hosty na svatbu. Chtěla jsem ukázat sílu a variabilitu kvásku, použít kvalitní celozrnné suroviny a vše si upéct sama, abych věděla, že jídlo bude opravdu kvalitní a mí hosté si pochutnají. Chtěla jsem zároveň vytvořit jedinečný balíček chuťovek, aby byl trochu tradiční i netradiční, aby se vše neslo v eko duchu. Tak jsem si vymyslela zajímavou kombinaci tradice a kváskových chuťovek sladkých i slaných. Všechny recepty mám dávno vyzkoušené, šla jsem tedy na jistotu.

Zároveň jsem si vše, kromě svatebních koláčků, pekla sama. Koláčky byly na přání mého snoubence Davida, protože je má rád a chtěl, aby se upekly tradičně podle starého receptu jeho babičky. Ujaly se toho tchýně Eva se švagrovou Marťou a musím je pochválit, jsou to holky šikovné a upekly je opravdu dobře. Recept neznám bohužel, tak se s vámi o něj nepodělím…

Začala jsem už v pondělí perníčky, kváskovým lineckým a čoko hvězdičkami. To jsem si napekla polotovary a uložila je do krabice do sklepa, aby trochu změkly. Celé jsem to dávala do kupy ve středu, což znamená, že jsem linecké slepovala domácím rybízovým džemem vlastní výroby, ušlehala jsem pralinkový krém a nazdobila hvězdičky, dále jsem zdobila perníčky klasickým bílkovým sněhem. Opět jsem tvary uložila do krabice, aby se vše dobře spojilo. Ve čtvrtek ráno jsem zadělala na rozkvas na chleby, celkem těsto vážilo přes 5kg a ukázku, jak ho míchám ve velké míse ručně, máte ve skupince Srdce z kvásku a kurzy pečení. K večeru jsem zamíchala těsto, vše stočila do ošatek a chleby kynuly v lednici. V pátek ráno jsem chleby pekla po dvou. Ještě ve čtvrtek večer jsem si zadělala těsto na kváskové klobásníky, aby mi přes noc vykvasilo a bylo krásně nadýchané. Další úkol mě čekal v pátek dopoledne, kdy jsem zamíchala klasické drožďové těsto na donuty, abych je mohla večer zdobit. Což mi dalo nejvíce práce, protože jsem zápasila s polevou, pořád nebyla krásně hladká a pružná a měla tendenci oddělovat tuk od ostatních složek. Nakonec tomu pomohlo přidání trochy vroucí vody a poleva se podařila na jedničku 🙂

Vše bylo tedy připraveno v pátek večer nebo spíš už v noci 🙂 A tímto bych chtěla poděkovat babičce Evě a dědovi Jirkovi, že se chvilku starali o mrňata, když jsem zrovna měla ten největší pečící nápor a u každé nohy jedno řvoucí malé dítě: „mamíííí, já se nudím“ a to znamená křik, zlobení, boj o mou pozornost a už nezabíralo ani malování vodovkami (ano, úplně všude a šup do vany 🙂 ), ani lego (mamííí, Domino po mě háže kostky! ), ani pohádky (já nechci Prasátko Peppu, já chci Tlapkovou patrolu, mamíííí – reklamáááá ). Takže šli na zahradu na pískoviště a koupat se do bazénu. To mi zachránilo nervy a já u toho pečení nemusela vypít zbytek rumu na uklidnění 🙂

V sobotu ráno jsme skládali a kompletovali krabice a pozvánky, vše krásně nazdobeno, ovázáno přírodním provázkem s doplněno voňavou levandulí ze zahrádky. Odpoledne se rozváželo, samozřejmě se vše nestihlo a museli jsme pokračovat v neděli dopoledne. A to ještě dvě výslužky čekají na pondělí, protože si mí přátelé cestují po republice a nejsou doma, že… 🙂 Zítra nabalím výslužku ještě chlapovi do práce a už mám fajront konečně. Po týdnu pečení… Asi mi to bude chybět 🙂

Nicméně se můžeme vrátit k pečení. Co bylo obsahem krabice?

  • kváskové klobásníky
  • medové kváskové perníčky
  • kváskové linecké
  • pšenično žitný chléb
  • svatební koláčky
  • donuty
  • kváskové čoko hvězdičky s pralinkovým krémem
  • malá lahvička s medovinou s naší svatební etiketou

Kváskové klobásníky

Ingredience: 110 g kvásku, použila jsem lievito madre, 170g hladké mouky, 415g polohrubé mouky, 250g mléka, 2 vejce, 110g tuku, 2 lžičky soli a špetku jedlé sody, vejce na potření. (kvásek lze nahradit 20g čerstvého droždí)

Množství: 60 x 20g syrového těsta pro 500g masa.

Postup: Připravte si předem potřebné množství kvasu na vrcholu použila jsem LM, kdo nemáte, použijte kvas žitný jako pšeničný rozkvas, poté do něj přimíchejte další ingredience a vypracujte měkké těsto, které nechejte v teple odpočívat aslespoň přes noc. Z těsta vytvarujte kuličky po 20g a nechejte zase odpočívat. Mezitím si připravte náplň z 500g mletého masa, stroužku česneku, dochuťte solí, pepřem, majoránkou, lahůdkovou paprikou. Z každé kuličky udělejte placičku, do které zabalíte lžičku náplně a uložte klobásník na pečící papír na plech. Zde budou kuličky odpočívat a ještě kynout. Jakmile se trošku zvětší a budou měkké, můžete je péct ve vyhřáté troubě na 180oC dozlatova, trvá to déle, minimálně 35-40 minut, aby se maso dobře propeklo. Před pečením je potřete vejcem.

Konzumujte až za studena, ale chápu, že to nevydržíte, doma jsme také nevydrželi 🙂

Medové kváskové perníčky

Ingredience: 250g hladké špaldové mouky, 200g celozrnné špaldové mouky, 140g moučkového cukru, troška jedlé sody, 2 vrchovaté čajové lžičky perníkového koření, 2 vrchovaté polévkové lžíce medu, 3 vrchovaté lžíce kvasu, 2 vejce, 125g másla

Postup: Všechny suroviny vypracujte do hladkého vláčného těsta, které odložte na hodinu do lednice, ne však více, aby nezačal moc pracovat kvas. Celozrnná špalda saje různě podle hrubosti mletí, takže je možné, že budete muset trochu mouky mouky přidat, podle toho, z jaké pečete. Těsto rozválejte na velmi tenký plát válečkem, cca 3mm. Vykrajujte tvary, které položíte na plech s pečícím papírem a pečte je ve vyhřáté troubě na 180oC, doba pečení je od 5 minut výše podle velikosti vykrojených tvarů. Ještě horké perníčky potírejte mašlovačkou směsí žloutku a mléka, aby se krásně leskly.

Bílková poleva: 1 bílek, pár kapek citronové šťávy, 200g moučkového cukru. Cukr přesijte přes jemné síto a vše spolu zašlehejte metličkou, polevu vlijte do zdobícího sáčku a tvořte dle vlastní fantazie. Poleva se dá i různě barvit.

Kváskové linecké

Ingredience: 400g hladké mouky, 100g celozrnné pšenice jemné, 280g hery, 140g moučkového cukru, 30g kvasu, 1 vejce, špetka soli

Postup: Heru nakrájejte na menší kostičky, přidejte zbytek ingrediencí a vymíchejte rukou tuhší nelepivé těsto. Hera musí být studená. Poté těsto odložte na hodinu do lednice. Dále se vyválí na tenký plát a vykrajují se vzory, které odkládejte na plech s pečícím papírem a pečte na 180oC mírně dozlatova, opravdu jen trošku, cca 5-7 minut. Tvary nechejte vychladnout a slepujte domácí rybízovou marmeládou. Před podáváním linecké pocukrujte moučkovým cukrem.

Pšenično žitný chléb

Rozkvas: 75g žitné hladké mouky, 75g vody, lžíce kvásku

Těsto: rozkvas + 100g žitné hladké mouky, 300g pšeničné chlebové mouky, 230g vody, sůl a kmín po lžičce cca 10g nebo chlebové koření

Postup: Rozkvas nechte krásně vzejít asi 12 hodin, poté do něj přimíchejte ingredience na těsto, počkejte hodinu. Stočte bochník do ošatky a nechejte dobře vykynout. Pečte podle svých zvyklostí, způsobů je několik. Já jsem ještě před pečením chleby zdobila barevným a bílým posypem podle vlastních vyřezaných šablonek.

Donuty

Ingredience: 50g rozpuštěného a schladlého másla, 50g moučkového cukru, 250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 2 vejce, 250g vlažného mléka, 20g čerstvého droždí

Postup: Rozdrobím si do mísy droždí, přidám cukr, mléko a vymíchám tekutou směs, do které přidám máslo a mouku. Těsto poté kyne pod utěrkou v míse, dokud není trojnásobné. Z těsta vyválím 1cm hrubý plát a vykrajuji kolečka, do kterých ještě vykrojím vnitřní malé kolečko. Použila jsem sklenici na víno a ruličku na trubičky – ano, i tak se dá použít sklenička na víno :). Tvary kynou ještě pár minut na utěrce a poté je smažím dohněda z obou stran ve vysokém oleji na pánvi cca 1-2 minuty z každé strany. Usmažené donuty nechám odkapat od oleje, počkám, až vychladnou a zdobím polevou. Kupuji si polevy master martini v různých barvách a příchutích a sypu barevným sypáním.

Kváskové čoko hvězdičky s pralinkovým krémem

Ingredience: 400g hladké mouky, 100g celozrnné pšenice jemné, 280g hery, 140g moučkového cukru, 30g kvasu, 1 vejce, špetka soli, 2 lžíce holandského kakaa

Postup: Heru nakrájejte na menší kostičky, přidejte zbytek ingrediencí a vymíchejte rukou tuhší nelepivé těsto. Hera musí být studená. Poté těsto odložte na hodinu do lednice. Dále se vyválí na tenký plát a vykrajují se vzory, které odkládejte na plech s pečícím papírem a pečte na 180oC mírně dozlatova, opravdu jen trošku, cca 5-7 minut. Tvary nechejte vychladnout. Plňte je krémem ze 150g másla, 150g cukru moučky, holandského kakaa a rumu podle chuti. Nahoru jsem ještě přidala trošku krému a zasadila do něj malé cukrové srdíčko.

Já tedy doufám, že jsem vás inspirovala a určitě si něco z toho upečete nejen na svatbu nebo rodinou oslavu, tyto recepty se dají použít i na vánoce, ale o tom později, třeba v listopadu, ať tady nejsme jako obchodní řetězce s vánočními stromky v září… že jo, to mě štve 🙂 🙂

Vaše Blani se srdcem z kvásku

Jeden komentář

  • Jirka

    KŮkám a žasnu, bo fajné to máš, a zprvu sem si poudal, že jak stě to stíhali? Nu ale hnedkaj mi došla vodpověď. V tvém mladém věku máš síly a energie na rozdávání, no jo tiež sem před sto léty takto zvládal spoustu zábavy, bo kto si hraje zlobit nemá čas. Ať ti to dlho vydrží, to hraní si aspoň těch sto let, pak už to ide samo, i když pomalejc.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.