Recepty

Toustový chléb z lievito madre

Z lievito madre #lievitoziamaria , sicilského kvasu starého 300 let… Dostala jsem ho od kamarádky Darči a od té doby mi dělá samou radost. V FB skupince Srdce z kvásku a kurzy pečení jste se také ptali, jak jsem docílila toho hranatého tvaru a je to speciální formou, kterou jsem koupila na wish.com, takže seženete myslím všude možně na internetu. Ve formě se chléb krásně vypekl ze všech stran, určitě ji doporučím, tousťák z ní je opravdu výborný.

Černá kovová forma s posuvným poklopem

Než přejdeme k receptu, jen vás upozorním na nějaké názvosloví. V receptu se objeví Tang Zhong (tang žonk), což je povařená směs vody a mouky, takový jakoby puding, který dodá těstu sametovost a větší nadýchanost. Používají ho hlavně Číňané a na tento typ pečiva se hodí výborně. Množství těsta je upraveno na tuto formu. Na klasickou toustovou formu by to bylo málo, doporučuji zdvojnásobit.

Recept

Ingredience na tang zhong: 250g vody, 50g hladké mouky
Ingredience na těsto: vychladlý tang zhong, 50g aktivního kvasu
LM, 500g hladké mouky, 20g cukru, 230g mléka, 70g změklého
másla, 6g soli

Postup

Připravte si dopředu požadované množství lievito madre na vrcholu. Uvařte tang zhong – do kastrůlku na plotnu vlejte vodu a postupně přimíchejte mouku a za stálého míchání nechejte směs
zhoustnout a poté vychladnout na pokojovou teplotu. Všechny
ingredience vypracujte do hladkého těsta a nechejte zrát, dokud se těsto nezdvojnásobí, cca 5-6 hodin v pokojové těplotě. Poté z něj umotejte 3 rolky a vložte je do formy na chléb, kterou vymažte máslem. Zde těsto kyne, dokud není jakoby až skoro průhledné nahoře, zvětší svůj objem a vyplní formu až po okraje. nechávám kynout i s poklopem, jen ho mám trochu odsunutý, abych viděla postup těsta a před vložením do trouby poklop úplně uzavřu. Takto vykynutý toustový chléb dejte péct do vyhřáté trouby na 200oC asi 40-45 minut.

19 komentáře

    • admin

      To je velmi individuální. Vždy se spíše řiďte tím, ať je aspoň 2-3x větší než původní bochánek. Většinou takové chleby kynu přes noc ve velmi chladné spíži. Ale v teple tak 4 hodinky chtít bude určitě.

    • Marek

      Dobrý den,

      děkuji za sdílení Vašich zkušeností.

      Dovolte mi dotaz. Těsto z 480 g tekutin na 550 g hladké mouky znamená velmi vysokou hydrataci a takové těsto je velmi řídké a lepivé.

      Kolik dkg mouky následně cca použijete při formování takto mokrého těsta do oněch tří „Rolek“?

      Děkuji.

      • admin

        Dobrý den, to je krásný dotaz. Když bude těsto řidší, tak bude více nadýchané. Když mouku přidáte, bude hutnější, ale tím, že jej necháte dobře vykynout a občas v míse popřekládáte, tak ono nebude tak lepit vlivem kynutí a rozvoje lepku, když si s tím dáte tu práci a těsto pěkně prohnětete – postupně. Ze začátku to opravdu lepí. A k práci na válu – použijte minimum mouky, ale abyste se nelepil. Zrovna teď jej peču, kyne mi těsto v míse, tak vám to nafotím a doatečně přidám fotografie postupu, jak dostat tři válečky do formy. Přeji pěkný den a mnoho úspěchů při pečení.

  • radka

    mohla bych vás poprosit o objem formy ? chtěla bych si ji obědnat z wish psala jste rozměr 22*11 což by odpovídalo zhruba jejich formě na 450g kde udávají 22*20*10 ale nezdá se mi to vzhleden k surovinám na těsto je jich tam víc mohla by jste mi pomoci kterou fotmu vybrat ?

    • admin

      A mohu se zeptat, kde jste vzala údaj, že do této formy patří 450g těsta? Máte nějaký recept? Pokud jsem uvedla tyto rozměry své formy a můj recept, tak věřte, že to sedí, protože ho peču často 🙂 Ale vím, že jsem uváděla, že 450g těsta patří do kulaté formy weck o objemu 850ml. Nepopletla jste údaje? Nebo můžete rozvést svůj komentář? Ráda vám pomohu, ale mám od vás málo údajů k odpovědi…

  • Pavlína

    Dobrý den,
    budu mít asi hloupý dotaz, ale lze nahradit kvas droždím? Případně v jakém poměru? Chtěla bych tento toustový chléb vyzkoušet kvůli tang zhong, ale nemám kvas a ani s ním zatím nemám žádné zkušenosti.
    Děkuji za odpověď, Pavlína

    • admin

      Zdravím, můžete klidně nahradit kvásek droždím. Sušené droždí se dávkuje 10g na 1 kg mouky přímo do těsta. Čerstvé droždí se dávkuje 42g na 1 kg mouky. Tomuto tématu se věnuje můj ebook droždí nebo kvas 🙂 Přeji pěkný den.

    • alex

      Muzete,
      Na podobnou formu jako je v recepu potrebujete 120g tanzhongu (100g mlekla 20g mouky), 350g mouky, 30g cukru, 25g masla (ja si dopravam 30g) a 165g mleka. Na to padne jeden 7g sacek suseneho drozdi. Dal jedete podle receptu. Pokud do toho pridate i vajicko mate z toho doslova japonsky mlecni chleb.
      Nicmene za sebe musim rozhodne doporucit nic nenahrazujte a pouzijte kvasek. Chce to vic casu a pece ale ten cas a usili se Vam vrati v chuti.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *