Bezlepkové pečení

Semínkový bezlepkový kváskový chléb

A když jste si už upekli základní, světlý a tmavý chléb, koukneme se na recept na poslední druh kváskového ošatkového bochníčku bez lepku a to na verzi se semínky. Zde jsem snížila dávku mouky na minimum a velké množství těsta nahradila záparou ze semínek. Takže si zase můžete vyzkoušet úplně jinou chuť.

Rozkvas: 75g Schar Mix bread B, 75g vody, lžička BLP kvásku

Těsto: rozkvas + zápara ze 110g mixu libovolných semínek a 125g vroucí vody, 200g vody, 200g schar mic bread b, 2 lžičky soli, lžička kmínu

Smíchejte ingredinece na rozkvas, nechejte ho řádně probublat, těch 12 hodin to chtít bude… Zároveň s rozkvasem si připravte záparu, je dobré ji nechat úplně vychladnout a všechnu vodu nechat vsáknout do semínek, aby vznikla kaše. Poté vykynutý rozkvas, záparu a všechny zbylé ingredience dobře promíchejte, nechejt v míse odpočinout 2 hodiny, stočte do ošatky, nechejte vykynout a pečte.

Pečení: nahřejte troubu i s mřížkou, na které bude stát skleněný pekáč na husu s víkem, nebo klidně keramická forma, litinový pekáček s víkem dostačující velikosti apod. na 250oC aspoň. Jakmile máte nahřáto, tak půl hodinky, vyklopte vykynutý bochník na pečící papír, potřete ho mokrou dlaní, nařízněte, šoupněte na lopatce (nebo prkénku) do pekáče, vho´dte kostku ledu a přiklopte. Takto pečte nějakých 22 minut cca. Po uplynutí času víko odklopte, teplotu snižte na 190oC a dopékejte aspoň dalších 30 minut do zlatavě hnědé barvy. No a voilá, máte super BLP bochníček, který se velmi podobá tomu klasickému, voní, křupe a neobsahuje olej, xantan a další „nezbytnosti“. Na této stránce najdete i další BLP kváskové recepty na chléb a občas přidám pro spokojenost veřejnosti živý kurz bezlepkového kváskování viz ZDE.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *